Erfrechtplanning, wat moet ik mij daarbij voorstellen ?
Door middel van een op maat gemaakte erfrechtplanning zorgen we samen dat het voor u of uw nabestaanden goed geregeld is, dit wanneer een van beide komt te overlijden ( met een testament) of als een van beide handelingsonbekwaam wordt (met een levenstestament).
Het overlijden van een van beide zorgt al voor genoeg verdriet, financiële problemen is het laatste waar u op dat moment op zit te wachten.
Bij overlijden is er sprake van vermogen , positief of soms zelfs negatief. Het vermogen bestaat uit spaargeld , beleggingen, polissen, schulden etc. Maar wist u dat de eigen woning ook een groot deel uitmaakt van uw nalatenschap ? En wat als nu het overgrote deel van het vermogen in de overwaarde zit ?
Wanneer u geen testament heeft, wordt de verdeling gemaakt aan de hand van de wet , de kinderen erven bij het eerste overlijden dan ook mee. Gelukkig is dit slechts een tegoedbon (kinderen kunnen het vandaag de dag niet meer opeisen), maar de fiscus ziet het wel als verkrijging en wanneer deze de vrijstelling te boven gaat, moet er erfbelasting betaald gaan worden. Omdat u als langstlevende partner de beschikking krijgt over het vermogen, komt deze belasting voor uw rekening.
Er dient dan binnen 8 maanden na overlijden betaald te gaan worden.
Even terug naar de situatie waarbij uw vermogen voor het overgrote deel in de woning zit, dan kan een aanslag erfbelasting voor een lastige situatie zorgen.
En wat als u opgenomen wordt als langstlevende in een zorginstelling?
Uw vermogen (ook de woning) gaat dan op termijn meetellen voor de eigen bijdrage in de zorginstelling en dat kan flink oplopen. Uw vermogen gaat dan niet naar uw nabestaanden of de partij waar u het graag wilt hebben maar naar die zorg instelling.
Op de vorige pagina heeft u wat kunnen lezen over echtscheidingen, wat als uw zoon of dochter uw nalatenschap moet delen met de ex partner ?
Misschien heeft u wel eigen kinderen en bonus kinderen ( kinderen van de partner). Samengestelde gezinnen komen vandaag de dag veel voor. Als u niets regelt in een testament kunnen uw nabestaande voor vervelende verassingen komen te staan.
Zo kan ik nog wel even doorgaan wat betreft het overlijden van een van uw beide, maar wat als een van u , of u als overblijvende ouder handelingsonbekwaam wordt ?
Wanneer een van u beide handelingsonbekwaam wordt, komt u voor vervelende verassing te staan op zowel financieel gebied als mogelijk medisch gebied.
Financieel wordt u erg beperkt in uw doen en laten, het vermogen is namelijk van uw beide, maar uw partner kan hier niet meer over mee beslissen.
Als u niets regelt , moet u naar de kanton rechter.
Buiten wachttijden en kosten, beperkt dit u ook in uw handelen. U dient het bewind aan te vragen voor uw partner ( of uw kind voor u). Het bewind geeft u wel wat mogelijkheden maar kent gelijker tijd ook veel administratieve handelingen. Voor (dagelijkse) uitgaven boven een bepaald bedrag moet u eerst toestemming vragen, wilt u schenken mag dit vaak niet. Ook moet u elk jaar terug naar het kantongerecht om daar inzicht te geven in uw huishoudboekje.
Kortom, zorg dat u het voor elkaar of de kinderen goed regelt, dit doet u in een levenstestament.
Ik maak graag een vrijblijvende afspraak met u om uw persoonlijke situatie in beeld te brengen en dit samen met u in een actueel testament en levenstestament te vertalen. Hierbij begeleid ik u gedurende het gehele traject en weet u zeker dat de zaken voor uw partner , (bonus)kinderen en uzelf goed geregeld zijn.
Ik hoor graag van u.